Paavo

Hoge nood aan toiletten in de natuur

Naast de bekende roep om meer openbare toiletten in dorpskernen en stedelijke gebieden, is er in Nederland een groot tekort aan wc's in natuur- en recreatiegebieden. Een heleboel mensen (denk aan blaas- en darmpatiënten, ouderen etc.) kunnen hierdoor niet onbezorgd de natuur in. Door de toegenomen drukte in de buitenruimte is ook de vervuiling door wildplassen en -poepen een groeiend probleem.

Nieuwe norm

De Maag Lever Darm Stichting pleit er daarom voor om als norm nabij fietspaden iedere 25 kilometer, en langs wandelpaden elke 5 kilometer een toilet te plaatsen. In 2022 zal er samen met Natuurmonumenten en steun van de Postcode loterij concreet een start worden gemaakt met het plaatsen van meer dan 30 natuurtoiletten bij drukbezochte natuurgebieden.

Praktische en duurzame oplossing
De Kazuba toiletten kunnen, doordat geen water-, elektriciteits-, of rioolaansluiting benodigd is, overal worden geplaatst. Het toilet van fabrikant Kazuba heeft voor een goede werking enkel zon en wind nodig.

Werking

Plas en poep wordt in een ondergrondse tank gescheiden opgevangen. Door een continu proces van mechanische ventilatie verdampt de urine en verdroogt de ontlasting. Dit zorgt voor een aanzienlijke reductie van het afvalstoffenvolume, waardoor de tank gemiddeld pas na 10-15.000 bezoekers hoeft te worden geleegd.

Lage investeringsdrempel

De toiletten zijn, inclusief gebouw, leverbaar in drie verschillende uitvoeringen en passend gemaakt voor mindervaliden. De kleinste KL1 versie is al leverbaar vanaf € 6.728,- (excl. BTW).

Contact

Melanie Clemens
E. info@paavo.nl
T. 0252-532992

Standnummer

3.6.36

Sectoren

Straatmeubilair

Bestrating