Terugblik 2023

De 19e editie van Vakbeurs Openbare Ruimte onderstreepte nogmaals het belang van inrichting en beheer van onze leefomgeving. Op 27-28 september 2023 zochten duizenden professionals elkaar op om de gedeelde huiskamer van Nederland naar een hoger niveau te tillen.

Mooi rapport

52% van de bezoekers gaf de beurs een 8.

Met de mooie cijfers die bezoekers de beurs gaven, durven wij echt wel thuis te komen. Net als de openbare ruimte zelf, blijft ook de beurs constant veranderen. Zo wordt hij met iedere editie weer een stukje beter. Dat u een geslaagd bezoek hebt gehad, is voor ons als organisator een groot compliment maar er is altijd ruimte voor verbetering!

Het hele netwerk op één plek

Iedereen uit het vakgebied was op de beurs te vinden:
6.707 bezoekers vonden hun weg naar de Jaarbeurs
2.169 exposanten vertegenwoordigden hun organisaties.

Bijna 9.000 vakgenoten waren gedurende twee dagen op één plek bij elkaar om innovaties te zien, nieuwe ontwikkelingen te ontdekken en van elkaar te leren.

Gemeenten timmeren gericht aan de weg

Ambtenaren vanuit 263 (meer dan driekwart) van alle Nederlandse gemeenten bezochten de beurs. Opvallend was niet alleen dit hoge percentage, maar ook dat nooit eerder zoveel mensen gebruik maakten van de mogelijkheid om hun bezoek voor te bereiden door een lijst te maken van exposanten die zij wilden zien en spreken.

"Er waren veel verschillende standhouders. Er was voldoende aanbod van zaken die in dezelfde categorie zaten, waardoor je op korte afstand goed zaken kon vergelijken." – Bezoeker editie 2023

Onmisbare sessies

Bezoekers schoven aan bij meer dan 100 lezingen in 8 zalen. U kon in de zalen aanschuiven voor allerlei hot-topics, zoals biodiversiteit, datagedreven mobiliteit en klimaatadaptiviteit. U hoorde over inspirerende toekomstvisies, maar kreeg ook concrete, direct toepasbare tips. En wat dacht u van de lezing "Heel Holland Wipt"? Bij elkaar opgeteld zijn de lezingen ruim 2.700 keer bezocht.

'Mobiliteit' stroomt door

Vanwege de uitdagingen op het gebied van CO2 en stikstof, in combinatie met steeds drukker wordende steden is mobiliteit niet meer los te zien van openbare ruimte. Daarom is de sector Mobiliteit sinds dit jaar officieel toegevoegd aan de beurs. Onder meer was het DMI-ecosysteem op de beurs aanwezig met een stand.
Zo'n 28% van alle bezoekers gaf aan interesse te hebben in dit vakgebied.

"Het was goed bereikbaar met de trein. De variëteit aan exposanten was goed en de hallen waren mooi ingericht. Gratis drinken vond ik ook erg goed geregeld" – Bezoeker editie 2023

Brede interesse

Bezoekers konden 9 sectoren aangeven als interessegebied. De grafiek laat zien hoe de interesse in sectoren tijdens deze editie van de beurs verdeeld was.

Inzet van exposanten

Ook een compliment aan de exposanten. Ze waren actief en gastvrij, gaven bezoekers het gevoel welkom te zijn en waren een voorbeeld voor die paar collega-exposanten die het vak van exposeren nog aan het leren zijn. De beurs bruisde en zag er mooier uit dan ooit. Hoe groot of klein de plek ook was.

Op naar 2024!

De oplettende kijker zag het al tijdens de beurs: op 25-26 september 2024 zijn we weer terug. Deze 20ste jubileum-editie valt bewust samen met het Future Green City World Congress. U bent van harte welkom. Tot dan!