Geleidelijnen en markeringen voor een toegankelijke en gastvrije omgeving

Gepubliceerd op 04/09/2024

Nieuwsgierig naar wat jij (nog meer) kunt doen om een toegankelijke en gastvrije omgeving te bieden? Wij zijn TG Lining. Specialist op het gebied van geleideroutes voor mensen met een visuele beperking. Al meer dan 25 jaar maken we de openbare weg, het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs en de culturele en evenementensector toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

Een geleideroute bestaat verschillende onderdelen. Welke elementen je precies nodig hebt, hangt af van de ruimte die je toegankelijk wilt maken en wat je in de route tegenkomt.

Geleidelijn
De natuurlijke gidslijn is de basis van een looproute. Geleiden doe je met kunstmatig aangelegde lijnen. Die zijn de basis van een veilige, obstakelvrije route. De geleidelijn moet goed vindbaar zijn en vervolgens met de taststok, restzicht en voeten goed te volgen zijn. De geleidelijn leidt de voetganger naar de gewenste doelen, oriëntatiepunten en herkenningspunten, en van en naar een natuurlijke gidslijn, zoals een obstakelvrije grasrand of muur.

Waarschuwingsmarkering
Waarschuwen doe je met noppen. De markering waarschuwt de voetganger bij het naderen van een gevaarlijke situatie zoals een trapgat, een afstapje, een oversteekplaats in het (gemotoriseerd) verkeer, of wanneer doorlopen gevaar met zich meebrengt.

Attentiemarkering
Attendeert de gebruiker op een keuze in de route, zoals een T-splitsing of kruispunt. De markering ziet eruit als een leeg vlak van 600 x 600 mm. Tussen een objectmarkering of waarschuwingsmarkering en een geleidelijn wordt een attentievlak opengehouden van 600 x 300 mm. Je legt op de bestaande ondergrond dus juist niets extra’s aan.

Objectmarkering
Bijzondere informatiepunten in de route markeer je met de objectmarkering. Dit kan bijvoorbeeld een incheckzuil zijn in een ov-terminal, een instapplaats op een bushalte (instapmarkering), een ophaalpunt in een ziekenhuis, of een object in een museum.

Kom naar de stand van TG Lining (4.3.05) of neem deel aan de workshop (beide dagen 10:45 – 11:15 | Julianazaal 2). We geven je praktische tips binnen de geldende richtlijnen en beantwoorden al je vragen.

Meer weten? Bezoek TG Lining in stand 4.3.05 op Vakbeurs Openbare Ruimte.