Slimme sensoren helpen de haven van Rotterdam naar een efficiënter en duurzamer afvalbeheer

Gepubliceerd op 28/08/2024

De haven van Rotterdam is meer dan alleen een haven – het is de grootste van Europa. Met een oppervlakte van duizenden hectaren vormt afvalbeheer hier altijd al een complexe uitdaging. Maar dankzij de innovatieve oplossing van Rebin wordt deze uitdaging nu omgezet in een opportuniteit. In samenwerking met Idverde NL, dat verantwoordelijk is voor de afvalinzameling, begint de toekomst van afvalbeheer vandaag.

Hoe werkt het?
Geavanceerde vulgraadsensoren werden geplaatst in de bestaande vuilnisbakken verspreid over de gehele havensite. Deze sensoren meten nauwkeurig hoe vol of leeg een vuilnisbak juist is. De gegevens worden doorgestuurd naar Rebin’s softwareapplicatie, waar de vulgraad van alle vuilnisbakken steeds op een overzichtelijk dashboard terug te vinden is. Op basis van deze data kan een geoptimaliseerde ledigingsronde worden ingepland, waarbij afvalinzamelaars enkel de voldoende gevulde vuilnisbakken hoeven op te halen. Bovendien verzamelt de applicatie waardevolle data, zoals het aantal ledigingen per vuilnisbak en het totale opgehaalde gewicht. Deze inzichten dragen bij aan de voortdurende optimalisatie van afvalbeheer in de haven.

Wat zijn de voordelen?

  1. Efficiënter: Dankzij Rebin’s technologie worden vuilnisbakken alleen geledigd wanneer dat echt nodig is. Dit elimineert onnodige ritten langsheen lege vuilnisbakken, en verhoogt zo de operationele efficiëntie aanzienlijk.
  2. Duurzamer: Efficiëntere ledigingsrondes betekenen ook een lagere CO2-uitstoot. Bovendien laat het systeem toe volle vuilnisbakken steeds tijdig op te halen. Overvolle vuilnisbakken, met zwerfvuil als gevolg, behoren zo tot het verleden.
  3. Slimmer: Alle verzamelde data laat toe een slimmer vuilnisbakkennetwerk uit te bouwen. Overbodige vuilnisbakken kunnen worden weggehaald, of verplaatst naar een locatie waar ze echt van nut zijn.

Meer weten? Bezoek Rebin in stand 3.5.17 op Vakbeurs Openbare Ruimte.