In het kader van Smart City-initiatieven introduceren we een innovatie die de zorg voor jong aangeplante bomen optimaliseert door gebruik te maken van bodemvochtsensoren en een gekoppelde navigatie-app.
De technologie
Onze bodemvochtsensoren meten het vochtgehalte in de bodem bij jonge bomen en werken jarenlang op één accu. De verzamelde gegevens worden doorgegeven aan de centrale applicatie IoT Connect, die bepaalt welke bomen water nodig hebben. Dit systeem maakt slimme koppelingen tussen bomen met en zonder sensoren, waardoor een compleet beeld ontstaat van de vochtbehoefte.
Navigatie-app voor efficiënt watergeven
De navigatie-app plant routes voor waterwagens langs alleen die bomen die echt water nodig hebben. Dit helpt gemeenten en groenaannemers om de watervoorziening te optimaliseren en middelen effectief te benutten, vooral in tijden van droogte.
Voordelen voor gemeenten en groenaannemers
Door datagestuurd bomen water te geven, besparen we water en verlagen we de CO2-uitstoot. Onze oplossing helpt onder andere de gemeente Harderwijk en de gemeente Schouwen-Duivenland. De applicatie IoT Connect stelt gemeenten en groenaannemers in staat om precies te zien welke bomen water nodig hebben en houdt rekening met unieke vochtbehoeftes afhankelijk van standplaats, grootte en grondsoort.
In de applicatie is het ook mogelijk om losse boomlocaties op te nemen op de overzichtskaart. Gemeenten en groenaannemers weten zo precies waar de bomen staan, inclusief details zoals boomsoort, leeftijd, omtrek, kweekdatum en bodemsoort. Dit ‘bomenpaspoort’ zorgt ervoor dat elke boom op de juiste manier wordt verzorgd.
Wanneer een boom met sensor een te laag bodemvochtpercentage bereikt, wordt deze samen met de andere bomen (zonder sensor), die in dezelfde omstandigheden staan, opgenomen in de routeplanning. De chauffeur van de waterwagen kan dan een efficiënte route volgen om langs alle bomen te navigeren die water nodig hebben. Dit bespaart niet alleen water, maar vermindert ook de uitstoot en maakt efficiënter gebruik van mankracht.
Praktische toepasbaarheid
Deze innovatie laat zien hoe data niet alleen kan worden verzameld, maar ook direct kan worden ingezet om het dagelijkse werk te verbeteren. Door praktische en toepasbare oplossingen te bieden, helpt dit systeem bij het optimaliseren van de zorg voor jong aangeplante bomen en draagt het bij aan een efficiënter en duurzamer stedelijk groenbeheer.